• Home

Why You Should Avoid a Canonical Data Model

“As an enterprise architect, you might be tempted to strive for a
canonical data model for your systems’ interfaces. That’s not a good idea.”

Source: www.innoq.com (STEFAN TILKOV March 24, 2015)

In mijn werk als lead enterprise architect bij LeasePlan heb ik het concept geïntroduceerd, met name om verwarring rondom de betekenis van concepten te verminderen. De kunst is, zoals Stefan in dit artikel ook zegt, een minimale benadering te gebruiken. Het compleet definiëren van de complete structuur van alle data die in de communicatie tussen alle services heen en weer gaat is inderdaad een anti-pattern.

Het artikel is alleszins een all-out de grond inboren van het concept maar geeft veeleer aan dat voor je het weet het er insluipt dat je teveel centraal gaat definiëren. Stefan geeft ook aan dat (wanneer je een CDM wilt gebruiken) er een aantal randvoorwaarden zijn om dat succesvol te doen.

Een aspect dat Stefan niet noemt is de relatie tussen de (potentiële) omvang van een CDM en het ontwerp van de services. Mijn voorkeur voor micro-services in combinatie met een sterk business-centrische benadering (de services zijn business services, en de technische services zijn extreem versimpeld) leidt tot een interessante constatering dat deze ontwerpstrategie als neveneffect heeft dat de hoeveelheid data die over de lijn gaat ook extreem kleiner wordt. Er ontstaan enkele “aggregatie” services die misschien data vanuit verschillende services concateneren, maar er is weinig of geen incentive om deze data in zijn totaal te canonicaliseren, omdat de context van de verschillende datagebieden niet overlapt.

Conclusie: goed service-ontwerp leidt tot minder data om centraal te managen. Is dit een stelling waarmee men het eens kan zijn? Ik ben benieuwd wat de ervaringen zijn van CDM in combinatie met microservices.

image_pdfimage_print

Home » Development » Microservices? Hahaha, dat ga jij nóóit doen! – CIO.nl

Microservices gaan overwaaien, want het past niet bij hoe tegenwoordige organisaties werken.

Source: cio.nl

Een wat chargerende titel die de lading van het artikel niet helemaal dekt. De schrijver is namelijk helemaal geen tegenstander van het principe, misschien zelfs integendeel. Hij signaleert alleen heel terecht dat het invoeren van deze architectuurstijl niet alleen maar beperkt kan blijven tot een technische architectuurkeuze.

De Wet van Conway is belangrijker dan ooit, namelijk de noodzaak de organisatie zodanig ingericht te hebben dat het af te beelden is op de architectuurstijlen (zowel aan business als techniek zijde!) waarvoor gekozen wordt. Ik noem dit ook wel “fractale architectuur”: de structuur herhaalt zich op verschillende aggregatieniveaus.

Het is niet voor niets dat ik ook “slecht nieuws” heb voor organisaties die voor SOA hebben gekozen, maar niet een interne structuur (een dienstgerichte indeling) hebben die hiermee resoneert: jullie zullen ook  die interne structuur aan moeten passen, met een governance proces dat hierop afgestemd is.

Door dit af te stemmen op kantel initiatieven die in heel veel organisaties al speelt, kunnen soms meerdere vliegen in één klap worden geslagen!

image_pdfimage_print

Introduction

This is the website of Rob Vens. What can you find here?
 • Articles about Enterprise Architecture and Mediation. Many articles are constantly revised to reflect growing insights, so the original publishing date is not always important :-)
 • My blog, "from the Wierde" referring to the place I live, a Groningen wierde (mound). Blog articles are shorter and usually not modified after being published.
I hope interested visitors do not hesitate to comment and take part in the discussions. I wish you fun and inspiration reading my writings.
I am founder and owner of  reflektis — consultancy, training, coaching and mediation. Visit reflektis for more information about the services I provide.

This site is bilingual: English and Dutch (use the selectors in the top right), but many articles are in one language only. The site is optimised to read on mobile devices.

New

Blog articles

 • Round instead of square 17 December 2014
  This is a typical artefact from an architect: It consists of the typical modelling constructs found in those work products from architects: squares, blocks, rectangular things stacked on each other.... [[ This is a content summary only. Visit my website for full links, other content, and more! ]]
 • The need for clarity 24 July 2014
  In the Netherlands we have this saying when we want to describe how we “translate” complex documents in esoteric language for a larger audience: “Jip en Janneke taal” (the... [[ This is a content summary only. Visit my website for full links, other content, and more! ]]
 • Everyone’s an architect 14 July 2014
  You may encounter people who say: “I’m an architect.” I usually respond with: “Everyone’s an architect.” Why? An architect is not a label for a specific kind of... [[ This is a content summary only. Visit my website for full links, other content, and more! ]]

Read feed

Bespiegelingen

reflektis and Rob Vens publish a monthly newsletter about enterprise architecture in The Netherlands (in Dutch). To subscribe to the newsletter please switch to Dutch.